Οι επενδύσεις σε μικρά διαμερίσματα επικρατούν αυτό το διάστημα στην αγορά ακινήτων.
  • Επενδύσεις σε μικρά διαμερίσματα στη Λάρισα!

Του Θανάση Στάμου – Διευθυντή INVESTA Real Estate

Τα μικρά διαμερίσματα έως 60τ.μ. είναι αυτά που αποτελούν την πρώτη ζήτηση την περίοδο που διανύουμε στην αγορά ακινήτων ανά την Ελλάδα. Στην πόλη της Λάρισας τείνουν να γίνουν δυσεύρετα μιας και είναι αυτά που αποφέρουν τις μέγιστες αποδόσεις. Μικρά στούντιο, γκαρσονιέρες και διαμερίσματα με ένα ή δύο χώρους είναι αυτό που αναζητούν οι επενδυτές με μικρό κεφάλαιο επένδυσης. Αυτοτελή κτήρια που επιμερίζονται και μετατρέπονται σε αρκετά μικρά επενδυτικά για μακροχρόνια ή βραχυχρόνια μίσθωση για όσους επενδύουν μεγαλύτερα κεφάλαια.

Οι αποδόσεις των μικρών αυτών ακινήτων είναι αξιοζήλευτες. Στις πιο πολλές περιπτώσεις η απόδοση κυμαίνεται μεταξύ 6% και 9%. Η δε μεταπωλητική τους αξία καταγράφει ανοδική πορεία.

Όσα μικρά διαμερίσματα κατασκευάζονται αυτή τη περίοδο έχουν ήδη συμφωνηθεί από τα εργολαβικά σχέδια. Τα μεταχειρισμένα μεταξύ 20 τ.μ.  και 60 τ.μ. είναι πλέον δύσκολα να εντοπιστούν προς διάθεση.

Με κεφάλαιο έως 40.000€, το ενοίκιο μιας ανακαινισμένης γκαρσονιέρας στο κέντρο της Λάρισας μπορεί να ξεπεράσει τα 9€ ανά τετραγωνικό μέτρο και η καθαρή της απόδοση μπορεί να κυμανθεί ανάμεσα στα 6% με 8%. Συγκριτικά με τις αποδόσεις της πρωτεύουσας αλλά και της συμπρωτεύουσας, η Λάρισα στα ίδια κεφάλαια εμφανίζει θετικό πρόσχημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Λάρισα που φιλοξενείται μεγάλος αριθμός φοιτητών αλλά και επαγγελματιών που διανυκτερεύουν στην πόλη, θα μπορούσε να υποστηρίξει επενδύσεις σε εξυπηρετούμενα διαμερίσματα (serviced apartments) δηλαδή πλήρως επιπλωμένων και εξοπλισμένων διαμερισμάτων, που παρέχουν υπηρεσίες εντός της τιμής ενοικίασης και μπορούν να διατεθούν τόσο για βραχυχρόνια όσο και για μακροχρόνια μίσθωση. Έτσι, η πόλη μας θα μπορούσε να στοχεύσει στρατηγικά σε σημαντικές επενδύσεις και να προσελκύσει το ενδιαφέρον θεσμικών επενδυτών, ξενοδοχειακών εταιριών και ομίλων ακινήτων προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Θανάσης Στάμου είναι ο διευθυντής της INVESTA Real Estate – μεσιτικό γραφείο Λάρισα. Διαθέτει εμπειρία στον χώρο του real estate από το 2005. Είναι κτηματομεσίτης, εκτιμητής, διαπραγματευτής και επενδυτικός σύμβουλος. Εξειδικεύεται στην εκπαίδευση Συμβούλων Ακίνητης Περιουσίας.

Loading...