Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και η ιστορία της
Η πρώτη επίσημη ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909. Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και έκτοτε, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου και αναγνωρίστηκε ως Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας το 1975. Είναι μια διεθνώς επίσημα αναγνωρισμένη γιορτή, η οποία καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, για να τιμήσουν τη μνήμη των γυναικών που έχασαν τη ζωή τους στην απεργία των μοδιστρών της Νέα Υόρκης το 1908. Το αίτημα εκείνων των γυναικών ήταν να αναγνωριστούν τα δικαιώματά τους για μικρότερο ωράριο εργασίας, καλύτερη αμοιβή, δικαίωμα ψήφου και να μπει ένα τέλος στην παιδική εργασία. Τον 20ο αιώνα ο κυριότερος στόχος αυτής της γιορτής αποτελούσε ο αγώνας για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών, στον οποίο κυρίως συνέβαλαν οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί.


Η γιορτή διαμορφώθηκε αρχικά στη Ρωσία, γιορτάζεται όμως πλέον ιδίως στην Ευρώπη, τις Η.Π.Α και την Ασία, έχοντας λίγο τη μορφή του Αγίου Βαλεντίνου. Δηλαδή, οι άνδρες χαρίζουν διάφορα δώρα στις σημαντικές γυναίκες της ζωής τους. Στην Αργεντινή, βέβαια, έχει διατηρήσει η γιορτή την αυθεντική της μορφή, βγαίνοντας οι γυναίκες στους δρόμους διαδηλώνοντας για τα δικαιώματά τους με μεγάλη επιτυχία. Στην Κίνα η Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών αποτελεί εθνική εορτή και τιμάται από το 1949 με μισή αργία για όλες τις εργαζόμενες γυναίκες. Στην Τσεχία η γιορτή τιμάται από το 2004, αν και μερικοί άνθρωποι κρατούν επιφυλάξεις, λόγω του σοσιαλιστικού χαρακτήρα που είχε στο παρελθόν, καθώς εκείνη την εποχή γιορτάστηκε από τους αρχηγούς του σοσιαλιστικού κόμματος και όχι από τις ίδιες τις γυναίκες.

Η γιορτή της 8ης Μαρτίου είναι μια ευκαιρία για να τιμήσει ο κόσμος τις αμέτρητες πράξεις και επιτυχίες της γυναικείας ύπαρξης, που είναι σχετικές με την καταπολέμηση της χειραφέτησης των γυναικών. Όπως έχει υποστηρίξει και η Μάργκαρετ Θάτσερ, πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου: «Αν θέλετε να πείτε κάτι, ρωτήστε έναν άντρα. Αν θέλετε να γίνει κάτι, ρωτήστε μια γυναίκα».

Ακόμη και στον 21ο αιώνα, δυστυχώς, υπάρχει ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά τα δικαιώματά τους. Η Ελλάδα δεν είναι μια από αυτές τις χώρες, αντιθέτως είναι από τις πρώτες στην Ευρώπη που είναι υπέρ της ισότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Loading...