Ξύλα για το τζάκι: Ποιο είδος να προτιμήσουμε;
  • Ποιο είδος να προτιμήσουμε;
  • Ποιο είδος να προτιμήσουμε;
Είτε πρόκειται για παραδοσιακό, είτε για ενεργειακό, είναι γεγονός πως το τζάκι γεμίζει ζεστασιά και συναισθήματα έναν χώρο! Το να μαζευτείτε γύρω του με φίλους ή την οικογένεια απολαμβάνοντας την θαλπωρή είναι από τις καλύτερες χειμερινές δραστηριότητες. Αν λοιπόν στο σπίτι σας υπάρχει τζάκι, θεωρούμε πως είστε από τους τυχερούς. Για να απολαύσετε όμως την φλόγα και την ζεστασιά, χρειάζονται τα κατάλληλα ξύλα. Η ομάδα της INVESTA Real Estate – μεσιτικό γραφείο Λάρισα μελέτησε για τα κατάλληλα ξύλα και τη χρήση τους στο τζάκι και σας τα παρουσιάζει παρακάτω!

Τα 5 πιο διαδεδομένα ξύλα για τζάκι!

1. Πεύκο

Τα ξύλα του πεύκου ανάβουν από τα πλέον εύκολα. Αυτό συμβαίνει γιατί βοηθάει το ρετσίνι που υπάρχει στον κορμό του πεύκου. Επίσης, καίγεται πάρα πολύ γρήγορα, πράγμα που κάνει τη συγκεκριμένη επιλογή ξύλου πιο ακριβή. Η κατανάλωση τους είναι πολύ πιο γρήγορη σε σχέση με άλλα ξύλα για τζάκι. Το μεγάλο μειονέκτημα του πεύκου είναι το γεγονός ότι “σκάει”, δηλαδή πετάει σπίθες, που σημαίνει ότι είναι πιθανό να προκληθεί ζημιά από φωτιά γύρω από το τζάκι, αν δεν είμαστε πολύ προσεκτικοί. Αν όμως δώσουμε την απαραίτητη προσοχή, είναι ένα από τα καταλληλότερα ξύλα για προσάναμμα.

2. Οξιά

Η οξιά είναι σκληρό ξύλο και για αυτό το λόγο διαθέτει μεγάλη διάρκεια καύσης. Συνεπώς κατά την διάρκεια της καύσης με οξιά, δε θα χρειαστείς πολλά ξύλα. Ένα ακόμα πλεονέκτημα του συγκεκριμένου είδους είναι ότι ανάβει χωρίς δυσκολία, ενώ δε “σκάει” και πολύ. Επομένως χρησιμοποιήστε το χωρίς φόβο. Σύμφωνα με τις ιδιότητες αυτές τα ξύλα της οξιάς χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για καύση μακράς διάρκειας.

3. Δρυς

Ένα από τα ξύλα για τζάκι που χρησιμοποιούνται περισσότερο είναι η δρυς ή κοινώς η βελανιδιά. Την προτιμούν πολλοί γιατί δεν έχει την τάση να πετάει σπίθες και παράγει μακριά και ήρεμη φωτιά. Είναι το ιδανικότερο ξύλο αν σας αρέσει να χαζεύετε την όψη της φλόγας. Επίσης, καίγεται πιο αργά από όλα τα ξύλα για τζάκι, πράγμα που σημαίνει ότι δε χρειάζεται να καταναλώνετε πολλά. Παρ’ όλα αυτά είναι ένα ξύλο που ανάβει αρκετά δύσκολα, για αυτό θα χρειαστείτε βοηθητικά κάποιο εύφλεκτο ξύλο για αρχή.

4. Ελιά

Η ελιά είναι ένα από τα δέντρα που έχουν ιστορία από τα αρχαία χρόνια στη χώρα μας. Βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες και πέρα από λάδι και ελιές μας δίνει και το ξύλο της προς καύση. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι το καλύτερο είδος ξύλου για καύση στο τζάκι. Η άποψη αυτή στέκεται στο ότι παράγει μικρή και ήρεμη φωτιά, ανάβει σχετικά εύκολα και καίγεται αργά. Τα χαρακτηριστικά αυτά κάνουν την αγορά της ελιάς δημοφιλή για αυτό και προτιμάται τόσο.

5. Πουρνάρι

Το πουρνάρι ή αλλιώς έλατο θεωρείται υψηλής ποιότητας ξύλο. Και αυτό γιατί εκλύει μεγάλη ποσότητα ζέστης κατά την καύση του και καίγεται σχετικά αργά. Ωστόσο, από το σύνολο των ξύλων για τζάκι που αγοράζονται, αυτό δεν επιλέγεται τόσο συχνά.

Tips για τα ξύλα για τζάκι!

Νο1
: Για να χρησιμοποιήσετε ξύλα για τζάκι θα πρέπει να μην έχουν βραχεί για τουλάχιστον 4-6 μήνες. Μην προσπαθήσετε να ανάψετε χλωρά ή βρεγμένα ξύλα.

Νο2: Τα ξύλα που προορίζονται για καύση χωρίζονται σε “μαλακής” και “σκληρής” ξυλείας. Τα μαλακά χρησιμοποιούνται για προσάναμμα, όπως το πεύκο, ενώ τα σκληρά για να διατηρηθεί η φωτιά, όπως η δρυς. Η διαφορά βρίσκεται στην πυκνότητα του ξύλου. Τα ξύλα για τζάκι που έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα χρειάζονται περισσότερη ώρα για να καούν. Φυσικά για το άναμμα και την καύση του τζακιού συνίσταται ο συνδυασμός και των δύο ειδών.

Νο3: Η αποθήκευση των ξύλων είναι πολύ σημαντική. Θα πρέπει να διατηρούνται σε στεγασμένο και καλά αεριζόμενο χώρο, ώστε να επικρατεί υγρασία κάτω από 15% στα ξύλα. Επίσης, οι ειδικοί της ξυλείας ισχυρίζονται πως τα καλύτερα καυσόξυλα είναι εκείνα που έχουν αποθηκευτεί τουλάχιστον για 2 χρόνια και έχουν ξεραθεί εντελώς.

Νο4: Φρόντισε να ελέγχεις την προέλευση και τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις όταν αγοράζεις ξύλα για τζάκι. Είναι σημαντικό προκειμένου να αποτρέψεις την παράνομη και αυθαίρετη υλοτομία.

Loading...