Τι γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά;

 Πώς καθιερώθηκε ο όρος «Εργατική» Πρωτομαγιά

Η 1η Μαΐου καθορίζεται ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας και είναι γνωστή παγκοσμίως σαν Εργατική Πρωτομαγιά, ενώ συνδέεται με διαδηλώσεις. Δεν γνωρίζει όλος ο κόσμος όμως την ιστορική σημασία της λέξης.

Την Πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο, ξεσηκώθηκαν τα εργατικά κινήματα θέλοντας να διεκδικήσουν το 8ωρο με καλύτερες συνθήκες εργασίας, με το σύνθημα «οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο». Στην κινητοποίηση αυτή συμμετείχαν τουλάχιστον 400.000 άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων έπειτα από μερικές μέρες διάρκειας, τραυματίστηκαν πάνω από 80 άνθρωποι μεταξύ αυτών διαδηλωτές και αστυνομικοί, λόγω εκρηκτικής ύλης που πέταξε κάποιος στην αστυνομία και έπειτα λόγω των συγκρούσεων που προέκυψαν μεταξύ αυτών.

Στη χώρα μας η πρώτη διαδήλωση για την Πρωτομαγιά έγινε το 1892-93 όταν 2000 εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους ζητώντας κρατική ασφάλιση στα εργατικά ατυχήματα, το εργασιακό ωράριο να είναι 8 ώρες και η Κυριακή να είναι αργία. Η συγκεκριμένη μέρα καθιερώθηκε ως αργία και όλες οι επιχειρήσεις και οι υπηρεσίες μένουν κλειστές.

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά αποκτά αρκετά μεγάλες διαστάσεις, που δεν είχε εδώ και αρκετές δεκαετίες. Η ζωή του λαού, η ειρήνη και η αξιοπρεπής διαβίωση του, το δικαίωμα για ένα καλύτερο μέλλον είναι αυτά που απειλούνται, προσβάλλονται και αμφισβητούνται καθημερινά.

Από την άλλη πάλι, έχουμε τη γνωστή γιορτή των λουλουδιών της Άνοιξης, την αρχαία Πρωτομαγιά, η οποία με το πέρασμα των χρόνων επισημοποιήθηκε. Η πρώτη επίσημη γιορτή των λουλουδιών ή γιορτή ανθέων, ιδρύθηκε πρώτα στην Αθήνα και ονομάστηκε Ανθεστήρια. Στη συνέχεια επεκτάθηκε και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και κατά την τελετή κατευθύνοταν προς τα ιερά, πομπές που κουβαλούσαν λουλούδια.



Loading...