Πώς να επιλέξετε το σωστό φωτισμό για το σπίτι σας!
  • Επιλέξετε το σωστό φωτισμό για το σπίτι σας

Η επιλογή του κατάλληλου φωτισμού για τα δωμάτια στο σπίτι σας μπορεί να σας βάλει σε σκέψεις. Υπάρχουν φωτεινά αλλά και σκοτεινά σώματα φωτισμού, κρεμαστά φώτα, φώτα τοίχου, φώτα πολυελαίων και φώτα LED. Υπάρχουν πάρα πολλά φώτα! Και αν έχετε επισκεφθεί ένα οργανωμένο κατάστημα φωτισμού, θα καταλάβετε ακριβώς τι εννοούμε.

Απαιτείται πολύς χρόνος και προσπάθεια για να επιλέξετε τα ιδανικά φώτα που είναι κατάλληλα για εσάς και τον χώρο στον οποίο τοποθετούνται. Για παράδειγμα, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει φώτα με πραγματικά λειτουργικό και στιλιστικό σκοπό για να αναβαθμίσουν αισθητικά το δωμάτιο. Δεν μπορείτε να βάλετε ένα απλό, αλλά μοντέρνο φως οροφής σε ένα δωμάτιο γεμάτο έπιπλα αντίκες, απλά δεν θα ταιριάζει!

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις επιλογές φωτισμού που έχετε και πώς να επιλέξετε το σωστό φωτισμό για κάθε δωμάτιο στο σπίτι σας, η ομάδα της 
INVESTA Real Estate – Μεσιτικό Γραφείο Λάρισα έκανε έρευνα και συγκέντρωσε τα παρακάτω στοιχεία.  

Υπάρχουν τρεις τύποι φωτισμού
Αρχικά, ας ξεκινήσουμε με τους διαφορετικούς τύπους φωτισμού από τους οποίους μπορείτε να επιλέξετε:

1. Φωτισμός περιβάλλοντος

2. Φωτισμός εργασιών

3. Φωτισμός έμφασης

Συχνά, θα διαπιστώσετε ότι κάθε δωμάτιο διαθέτει τουλάχιστον δύο διαφορετικούς τύπους φωτισμού, αλλά υπάρχουν στιγμές που ένα δωμάτιο θα έχει και τα τρία. Δείτε τι κάνει κάθε είδος φωτός παρακάτω.

Φωτισμός περιβάλλοντος
Ο φωτισμός περιβάλλοντος είναι γενικά η κύρια πηγή φωτός που βρίσκεται σε ένα δωμάτιο. Μπορεί να είναι οτιδήποτε, από γενικά φωτιστικά έως κάποια εσοχή φωτισμού.
Η ποσότητα του φωτισμού περιβάλλοντος που έχει ένα δωμάτιο θα αποφασιστεί από τον μηχανικό που το κατασκεύασε. Συνήθως οι κουζίνες και τα μπάνια χρειάζονται πιο φωτεινό φωτισμό.

Φωτισμός εργασιών
Ο φωτισμός εργασιών χρησιμοποιείται για να παρέχει φως για ορισμένες δραστηριότητες, όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου ή το μακιγιάζ σας μπροστά από έναν καθρέφτη. Αυτά τα φώτα δεν χρησιμοποιούνται ποτέ για να φωτίσουν ολόκληρο το δωμάτιο, μόνο μια μικρή περιοχή του δωματίου.

Τα φώτα εργασίας διατίθενται σε όλα τα σχήματα και μεγέθη. Μπορούν να τοποθετηθούν σε έναν τοίχο ή σε ένα γραφείο ή και να εμφυτευθούν σε έναν καθρέφτη. Μερικά από αυτά έχουν ακόμη και περιστρεφόμενες δυνατότητες για να πάνε όπου κι αν τα χρειάζεστε, και σε οποιαδήποτε γωνία θέλετε.

Φωτισμός έμφασης
Ο φωτισμός έμφασης είναι ο διακοσμητικός φωτισμός ενός δωματίου. Αυτά τα φώτα συνήθως τραβούν την προσοχή σε κάτι που θαυμάζετε στο σπίτι, όπως ζωγραφική, τζάκι ή ράφι. Γενικά, αυτά τα φώτα κάνουν κάτι να ξεχωρίζει για να δουν όλοι οι καλεσμένοι σας.

Τα φώτα έμφασης μπορούν να είναι απλά και κομψά, αλλά μπορούν επίσης να είναι πολυτελή. Πολυέλαιοι, απλίκες και λαμπτήρες όλα λειτουργούν ως φώτα έμφασης.

Υπάρχουν επίσης και κατηγορίες φωτισμού
Τώρα που γνωρίζετε τις λεπτομέρειες σχετικά με τους τύπους φωτισμού που μπορείτε να επιλέξετε, στη συνέχεια θα πρέπει να μάθετε για τις επιλογές φωτισμού που έχετε. Ας τα δούμε παρακάτω.

Απλίκες
Οι απλίκες τοποθετούνται πάντα απευθείας στον τοίχο. Μπορούν να συνδεθούν με καλώδιο στον τοίχο ή με ένα που μπορεί να κρεμαστεί για να συνδεθεί.
Συνήθως, οι απλίκες τοίχου αγοράζονται σε ζεύγη, καθεμία από τις δύο πλευρές ενός καθρέφτη ή τζάκι. Οι απλίκες με ταλαντευόμενα χέρια, από την άλλη πλευρά, συνήθως τοποθετούνται από μόνες τους ως φως έμφασης, φέρνοντας την προσοχή σε ένα έργο τέχνης ή μια βιβλιοθήκη.

Μενταγιόν
Τα κρεμαστά φώτα δεν μοιάζουν με φώτα στήριξης, καθώς κρέμονται χαμηλά από την οροφή με καλώδιο, αλυσίδα ή σύρμα.

Η κύρια λειτουργία ενός μενταγιόν είναι να λειτουργεί ως φωτιστικό εργασίας, να κρέμεται πάνω από ένα τραπέζι τραπεζαρίας ή μιας νησίδας στην κουζίνα. Έχουν εύρη μεγέθους.

Πολυέλαιοι
Οι πολυέλαιοι μπορούν να αναφέρονται ως ένα μεγάλο σύστημα φωτισμού, καθώς εκπέμπει περισσότερες από μία πηγές φωτός κάθε φορά. Αυτά τα φώτα αναρτώνται πάντα από την οροφή και μπορούν να είναι λειτουργικά ή διακοσμητικά ανάλογα με το πού τα τοποθετείτε στο σπίτι.

Λαμπτήρες
Πιθανότατα έχετε ήδη μια λάμπα δαπέδου ή μια επιτραπέζια λάμπα στο σπίτι σας, αλλά αν δεν έχετε, είναι μια άλλη μια επιλογή να προσθέσετε στη λίστα σας. Οι λαμπτήρες δεν φωτίζουν ολόκληρο το δωμάτιο, γεγονός που τους καθιστά ιδανικά για φως εργασίας.

Αυτή η κατηγορία φωτός έχει ατελείωτες επιλογές για να διαλέξετε, είναι εύκολο να μετακινούνται μέσα στο δωμάτιο και είναι αρκετά οικονομικά.

Κάθε δωμάτιο χρειάζεται ένα διαφορετικό σχέδιο φωτισμού.
Σχεδόν κάθε σπίτι διαθέτει είσοδο, σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα, υπνοδωμάτιο και μπάνιο. Ας δούμε τι πρέπει να έχει κάθε δωμάτιο για φωτισμό!

Είσοδος
Η είσοδος είναι το πρώτο μέρος που θα βλέπουν οι επισκέπτες σας στο σπίτι σας, πράγμα που σημαίνει ότι θέλετε να το κάνετε φιλικό και φιλόξενο. Μην διαλέξετε ένα σωρό φώτα εργασίας και φώτα έμφασης για να ρίξετε τη φωτεινότητα σε ορισμένες περιοχές του χώρου αυτού. Δοκιμάστε να τοποθετήσετε έναν πολυέλαιο στη μέση της οροφής (αυτό δένει καλά με τις ψηλές οροφές).

Εάν δεν έχετε ψηλό ταβάνι, δεν πειράζει. Προσπαθήστε να επιλέξετε ένα φωτιστικό που εκπέμπει έναν ζεστό τόνο.

Σαλόνι
Το σαλόνι είναι φτιαγμένο για διασκέδαση ή χαλάρωση. Με αυτά τα λόγια, θα θελήσετε να έχετε πρόσβαση σε έντονο φως, αν χρειαστεί, αλλά δεν θα θέλετε να χρησιμοποιείτε το έντονο φως όλη την ώρα. Εδώ, οι λαμπτήρες δαπέδου, οι επιτραπέζιες λάμπες και οι απλίκες θα είναι οι καλύτεροι φίλοι σας.

Οι διακόπτες Dimmer είναι επίσης ιδανικοί για σαλόνια. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να δώσετε έντονο φως ή να το μειώσετε ανάλογα με τη διάθεση σας.

Τραπεζαρία
Η τραπεζαρία χρειάζεται αρκετά έντονο φως για να συνομιλείτε και να τρώτε άνετα στο τραπέζι. Δοκιμάστε να τοποθετήσετε έναν πολυέλαιο απευθείας στη μέση του τραπεζιού. Εάν δεν σας αρέσει η εμφάνιση ενός πολυελαίου, πάρτε μερικά κρεμαστά φώτα και κρεμάστε τα πάνω από το τραπέζι της τραπεζαρίας. Θυμηθείτε, μην πάρετε εξαιρετικά χαμηλά κρεμαστά φώτα, δεν θέλετε να χτυπάτε συνεχώς το κεφάλι σας.

Κουζίνα
Η κουζίνα μπορεί να είναι δύσκολο να φωτιστεί καθώς οι διαφορετικές περιοχές του δωματίου απαιτούν διαφορετικά σχήματα φωτισμού. Για παράδειγμα, θα θελήσετε να βάλετε έντονο φωτισμό στο νησί της κουζίνας, αλλά θέλετε να έχετε πιο αμυδρό φωτισμό σε περιοχές της κουζίνας που δεν χρησιμοποιούνται τόσο συχνά.
Εάν έχετε ένα μεγάλο νεροχύτη, ένα ανοιχτό μπαρ ή μια όμορφη νησίδα κουζίνας, τα κρεμαστά φώτα θα είναι η καλύτερη επιλογή σας, τόσο λειτουργικά όσο και στιλιστικά.

Υπνοδωμάτιο
Το υπνοδωμάτιο χρειάζεται ζεστό φωτισμό. Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα  φωτιστικό εργασιών στο γραφείο σας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να διαβάζετε ενώ χαλαρώνετε ή να παρακολουθείτε τηλεόραση με μια λάμπα δίπλα στο κομοδίνο σας.

Τα σαλόνια λειτουργούν όμορφα με διακόπτη dimmer, αλλά και τα υπνοδωμάτια. Εάν αποφασίσετε για ένα διακόπτη dimmer, θα μπορείτε να παρέχετε έντονο φως όταν είναι απαραίτητο, όπως κατά τη διάρκεια του καθαρισμού.

Τουαλέτα
Το μπάνιο είναι ένα μέρος όπου το φως γίνεται αναγκαιότητα. Συνιστώνται απλίκες και φωτεινά φώτα LED πάνω από τους καθρέφτες, καθώς αυτές οι περιοχές είναι βασικά σημεία εστίασης στο μπάνιο.

Φροντίστε να τοποθετήσετε αυτά τα φώτα κοντά στο ύψος του προσώπου, καθώς θα έχετε την καλύτερη δυνατή χρήση εδώ.

Σε αυτό το άρθρο καλύψαμε τους τύπους των φώτων, τις επιλογές φωτισμού που έχετε και μερικά παραδείγματα των φωτιστικών που πρέπει να τοποθετήσετε στα διαφορετικά δωμάτια του σπιτιού σας. Τώρα, η επιλογή είναι δική σας, αλλά τουλάχιστον γνωρίζετε όλα όσα πρέπει για να ξεκινήσετε την τοποθέτηση του κατάλληλου φωτισμού στον κάθε χώρο του σπιτιού σας!

Loading...